Veilige website met SSL

Veilige website noodzaak? Ja! Met SSL

Veilige website met SSL

Het zal u bekend voorkomen, het slotje in de browserbalk. Een teken van veiligheid om met een gerust hart door de webpagina te surfen. Lang niet alle pagina’s zijn echter met een dergelijk slot beveiligd. Het slot wordt zichtbaar op de webpagina zodra deze beveiligd is met een SSL certificaat, een term die u steeds meer tegen komt op het internet. Wellicht hebt u hier zelf ook al eens aan gedacht, maar weet u niet of het iets voor u is? De “bottom line” is dat er drie doorslaggevende redenen zijn waarom u een SSL certificaat zou moeten hebben op uw website. Dat zijn een wettelijke verplichting, een betere ranking op Google of het voorkomen van “niet betrouwbaarheids” meldingen.

Wettelijke verplichting

Hebt u een webshop? Of een formulier op uw website waarmee u gegevens van uw bezoekers vraagt? U bent dan bezig met de verwerking van persoonsgegevens. Hiervoor bent u wettelijk verplicht om passende technische maatregelen te nemen om de overdracht van die gegevens zo veilig mogelijk te maken en houden. Een SSL certificaat is hiervoor de aangewezen oplossing!

Sinds 1 januari 2016 is de Wet Datalek Meldplicht in werking getreden. Dat wil niet alleen zeggen dat u wettelijk verplicht bent om deze maatregelen te nemen, maar dat er zelfs boetes mogen worden uitgedeeld als u deze beveiliging niet op orde heeft!

Het hebben van een (te) slechte beveiliging is namelijk sinds 1 januari 2016 strafbaar. En het hanteren van een website of formulier waarmee persoonsgegevens worden verzameld (denk hierbij aan bijvoorbeeld naam en adres op een webshop, of een contact formulier) zónder SSL certificaat is per definitie een te slechte beveiliging. Een gewaarschuwd mens, telt voor twee!

Google vindt u meer waard

Medio 2015 maakten de ontwikkelaars van Google bekend dat beveiligde websites een voorkeur krijgen bij het “ranken”. Welk ‘gewicht’ er aan deze ranking wordt gegeven is helaas niet bekend (daar spreken ze bij Google nooit over), maar wel dat het van invloed is op uw indexatie. Uw vindbaarheid kan dus positief beïnvloed worden door het plaatsen van een SSL certificaat.

Google Chrome

Met de komst van versie 56 van Google Chrome komt er een start aan een verplicht beveiligd internet. Google Chrome zal de eerste browser zijn welke de webpagina’s die niet voldoen aan de gestelde veiligheidseisen op voorhand al als “niet betrouwbaar” gaat classificeren. De eisen welke Google stelt zijn dezelfde als welke de Wet Datalek Meldplicht voorschrijft.

Een “niet betrouwbaar” classificatie wil echter nog niet zeggen dat de mensen niet op uw webpagina kunnen komen. Echter zij zullen wel direct met een beveiligingsrisico worden begroet, in plaats van de startpagina van de website. Mensen worden van nature helaas afgeschrikt door foutmeldingen en risicomeldingen, dit kan dus gevolgen hebben voor de bezoekersaantallen op uw webpagina.

Hoe kom ik aan een SSL certificaat?

Vele hostingsbedrijven leveren SSL certificaten. Sommige zoals Antagonist zelfs gratis. Als u al een website hebt zal gecontroleerd moeten worden of er sprake is van “veilige” content. Zo niet dan zal er wellicht nog een aanpassing moeten volgen.

Scroll naar boven